Ako vysievať obilniny variabilne

Secí stroj na poli
jak-na-seti-1600x650.jpg

Starostlivo vyberáte správnu odrodu, premýšľate o stratégiách hnojenia a pesticídov a možno stále premýšľate, čo ešte možno urobiť pre zvýšenie výnosov a optimalizáciu nákladov. Tento rok skúste zasiať obilniny variabilne.

Variabilná sejba

Rôzne výnosové zóny na pozemku možno využiť nielen pri hnojení, ale aj pri zakladaní plodín. Väčšina sejacích strojov už dnes dokáže meniť dávku aplikovaného osiva v závislosti od aktuálnej polohy stroja. Ak je stroj vybavený druhým zásobníkom na prípravky, je možné doň vložiť aj dve predpisové mapy - jednu pre aktuálny výsev a druhú pre tzv. hnojenie pod pätu, t. j. s najlepšou dostupnosťou živín pre klíčenie semien.

Podstatou variabilného výsevu je zmena výsevku v závislosti od výrobnej zóny a jej produkčných možností. Optimálna voľba výsevku podľa úrodového potenciálu danej zóny má významný vplyv na optimalizáciu úrody aj nákladov na osivo.

Najčastejšie používanou stratégiou výsevu obilnín je takzvaná „odnožovacia stratégia", pri ktorej sa výsevok znižuje v zónach s vyšším výnosom a zvyšuje v zónach s nižším výnosom. Vyššia výsevná dávka v zónach s nízkymi výnosmi obmedzuje priestor, ktorý majú rastliny k dispozícii, a tie v dôsledku konkurencie ostatných rastlín nevytvárajú toľko odnoží a smerujú živiny a vodu do hlavného klasu. Tým sa zabráni tvorbe neproduktívnych odnoží a hustejší výsev vedie k zvýšeniu počtu plne vyvinutých klasov v plodine.

Na druhej strane, nižšia hustota výsevu poskytuje dostatočný priestor na tvorbu odnoží v lepších zónach. Vďaka vyššiemu výnosovému potenciálu (a teda zvyčajne lepšej dostupnosti vody v suchých obdobiach) sú rastliny schopné udržať väčšinu odnoží, a tým zvýšiť celkovú úrodu.

Údolnice si zaslúžia osobitnú starostlivosť

Na jar 2024 sme našim zákazníkom ponúkli celosvetovo jedinečnú technológiu na kompenzáciu aplikácie dusíkatých hnojív v údolniciach. Vďaka tomu naši zákazníci ušetria peniaze za aplikáciu dusíkatých hnojív v oblastiach, kam sa dusík vyplavuje prirodzeným pohybom vody v pôde.

Od novej obchodnej sezóny budú môcť naši zákazníci v týchto oblastiach upraviť (znížiť) aj výsevok, aby dosiahli optimálnu cieľovú hustotu porastu.

Vynikajúce pôdne podmienky na dne údolí majú za následok vysokú intenzitu odnožovania.

V prípade obilnín tak môžeme eliminovať prehustenie porastu a znížiť jeho negatívne účinky, ako je náchylnosť na hubové choroby alebo poľahnutie.

Aké sú teda hlavné výhody variabilnej sejby?

Variabilným siatím sa dosahuje vyvážený počet klasov na celom pôdnom bloku. Zníženie výsevku v oblastiach s vysokými výnosmi zabraňuje prehusteniu, ktoré môže byť problematické napríklad kvôli náchylnosti na hubové choroby a poľahnutiu. Vyššie výsevky v chudobnejších oblastiach umožňujú zvýšiť počet plne vyvinutých klasov napriek rôznym stresovým podmienkam. Variabilný prístup k zakladaniu porastov má pozitívny vplyv aj v prípade suchých rokov a sucha, keď najmä v nízko výnosných zónach sú výnosy vyššie v porovnaní s rovnomerným výsevom.

Variabilne založené porasty musia byť tiež variabilne vyživované, preto nezabudnite vykonať všetky aplikácie dusíkatých hnojív alebo ich úpravy podľa požiadaviek jednotlivých produkčných zón.

Podobné články

Zaujíma vás, ako zvýšiť
vaše výnosy?

Prihláste sa k oderu a získajte informácie z oblasti modernej rastlinnej výroby.